недеља, 30. новембар 2014.

TAJNE VEČNE KNJIGE - BERESHIT - 6





Bereshit  - 6 Epizoda

-  Dobar dan dragi prijatelji. Mi produžavamo naše predavanje "Tajne Vječne Knjige". Govorimo o tajnama Petoknjižja i otkrivamo ih sa naučnikom, kabalistom, doktorom Mihaelom Lajtmanom. Dobar dan. Mi produžavamo. Ja mislim, da ćemo danas završiti glavu " Početak".

Lajtman:  Zavisi od toga koliko ćemo proći...

-   Ovdje možemo od svake riječji stvoriti cijelo predavanje!

Lajtman:  Da, naravno.

 -   Za mene je to nevjerovatno, iskreno vam govorim.

Lajtman: Zašto?

 -  Zato što, kako se više pomjeramo, time sve, svakim dijelom, postaje interesantnije.

Lajtman:  Zato što svaka riječ - zasnovana  je na fenomenu ulaska (koja opisuje tu riječ) i na izlazu iz nje. U nama ima 4 nivoa poznavanja  unutrašnjeg sadržaja riječi: tamim, nekudot, tagin, otiot. Poslednji nivo saznanja naziva se slovima (otijot). "Ot" ("slova" na jevrejskom) - to je od riječi  "znak". No to nije običan znak, to je simbol, koji u spoljnom obliku pokazuje tri njegova unutrašnja stanja: tamim, nekudot, tagin.

недеља, 16. новембар 2014.

TAJNE VEČNE KNJIGE - BERESHIT - 5




  Bereshit - 5. epizoda



- Dobar dan  dragi prijatelji. Sa vama u programu "Tajne vječne knjige". Mi otkrivamo tajne Petoknjižja i bavimo se tim veličanstvenim radom sa kabalistom, profesorom, Mihaelom Lajtmanom. Dobar dan!

Lajtman: Dobar dan!

-  Mi napuštamo Rajski vrt. Adam i Eva izgnani su iz Rajskog vrta. Molio bih, ako je moguće, da započnemo naše predavanje objašnjenjem, što je to osjećanje rajskog vrta u meni, u čovjeku.

Lajtman: Naravno to je u čovjeku. To nije došlo sa nekim tamo ljudima, koji su iznenada pali sa neba na našu zemlju i nisu se razbili. To proizilazi ne u čovjeku, u principu, to je u našem začeću. Adam i Eva su druge persone o kojima nam govori Vječna Knjiga - ta svojstva postoje unutar nas, spustila se u naše sadašnje stanje sa apsolutno viših nivoa duhovnosti, gdje su radili na davanju, na ljubavi, od sebe  - drugima. Takvo stanje naziva se "raj".

- Raj - to je stanje davanja?

Lajtman:  Raj - to je stanje davanja, ljubavi, apsolutno nezavisno od sopstvenog egoizma.

TAJNE VEČNE KNJIGE - BERESHIT - 4





         
 Bereshit - 4. epizoda

- Dobar dan,dragi prijatelji. Produžavamo sa ciklusom emisija „Tajne vječne knjige“. Kao što znate, riječ ide o „Petoknjižju“. Mi otkrivamo tajne „Petoknjižja“. Tajno postaje javno. Kao i uvijek sa nama, u našem studiju je naučnik, poznati kabalista, Dr.prof.Mihael. Dobar dan.

Lajtman: Dobar dan.

- Po ranijem, mi smo u Rajskom vrtu.

Lajtman: Nije loše.

- Da, mi smo na granici, tik da zgriješimo. Sada počinju „dramatični“ događaji. Sada su muškarac i žena - Adam i Eva.

Lajtman: I samo?

- Ne, već se pojavila i zmija, koja djeluje kroz ženu. I žena...

Lajtman: Zavela je muškarca.

- ...zavela je muškarca. I tako, oni su pojeli plod sa Drveta u centru Vrta. Da bi još malo uveli naše gledaoce u bit te istorije, još jednom ako može, evo o tom Drvetu u centru Vrta.

Lajtman: Može, ti ćeš ponoviti?

- Pokušaću. U čovjeku postoji...

Lajtman: Prosto egoizam.

- Prosto egoizam?

Lajtman: Da. Egoizam, koji radi na davanju, i naziva se“ Adam“. Od njega se odvojio drugi dio, koji se naziva „Eva“.

- To je, da sam ja obavezan da osjećam, čitajući tu knjigu?

Lajtman: Da. Pravilno izučavanje kabale dovodi do saznjanja, da se ja sastojim iz ta dva dijela. Ta dva dijela u meni poćinju da se sudaraju među sobom. I ja sam obavezan da ih pravilno sjedinim, kao dvije svoje osnovne bazične sile, pomoću kojih se mogu kretati naprijed.

недеља, 9. новембар 2014.

TAJNE BIBLIJE - BERESHIT 3/7




Tajne Biblije - Petoknižje - Berešit 3/7
Lajtman - prevod sa ruskog - tv kanal


- Dobar dan, dragi prijatelji! Mi produžavamo seriju predavanja "Tajne vječne knjige. Mi smo sa vama prošli temu Šest Dana Stvaranja, odmorili u Sedmom Danu i zaustavili se pred vratima Rajskog vrta. Danas mi produžavamo razgovor s doktorom nauka, učenim kabalistom Mihailom Lajtmanom. Dobar dan! 

I tako mi - pred vratima Rajskog vrta. Ja ću pročitati mali odlomak iz "Petoknjižja", i kao uvijek, mi ćemo  sa Vama nastaviti tumačenje, kako treba pravilno razumjeti napisano u njoj. "Svemogući  je zasadio vrt u Edenu, prema  istoku, i tamo je smjestio čovjeka koga je stvorio".  Ja sam pročitao bukvalno tri reda i stao, zato što proizilazi masa pitanja. 

Lajtman: Da.

- "Vrt u Edenu", " tamo je smjestio čovjeka".... Ka prvo, što je to "vrt" sa duhovne tačke gledanja?

Lajtman: To, naravno, nije jednostavno za lako objašnjenje kabalističkog koncepta. "Rajski vrt" - to je stanje, koje je na početku Stvoritelj stvorio za nas. U njemu smo se nalazili u našem embrionskom stanju, kao što se sjeme nalzi u utrobi majke. A zatim smo se mi spustili iz tog "Rajskog Vrta" do našeg svijeta. I već pri našem udjelu, pri našem izboru, našem naporu mi smo se obavezni podići obratno u tom istom stanju.
  
- Kada vi govorite, "mi smo se nalazili u "Rajskom Vrtu", što Vi imate u vidu?

Lajtman: "Mi" - ima se u vidu apsolutno svi ljudi u embrionskom stanju naših duša. U nama postoji duhovni gen. Mi smo bili u stanju "Rajski vrt" u početku stvaranja, a zatim iz tog stanja mi smo bili obavezni spustiti se do našeg svijeta. Za što? Da bi se udaljio od tog Rajskog vrta - od svijeta Beskonačnosti, svijeta postizanja, osjećaja. Taj svijet smo mi osjećali direktno, mi smo prosto bili njegov dio, ne shvatajući gdje, što i kako. To je pohranjeno u našim duhovnim genima. Mi smo obavezni vratiti se istim putem. Mi istražujemo, posebno kod poslednje generacije, osjećanje nedostataka, depresija, ništavilo, prazninu našeg svijeta. Ta osjećanja  treba da nas poguraju iz našeg svijeta, forsiraju da se ponovo vratimo u stanje "Rajskog vrta". On se zove tako, što sve naše želje primaju apsolutno puni užitak.

субота, 8. новембар 2014.

TAJNE VEČNE KNJIGE - BERESHIT - 3





Bereshit - 3 emisija

- Dobar dan, dragi prijatelji! Produžavamo sa serijom naših emisija "Tajna vječne knjige". Pred našim očima tajno postaje javno. Ponovo je sa nama u studio naučnik, kabalist dr. Mihail Lajtman. Dobar dan!

Lajtman: Dobar dan!

- Mi prolazimo sa Vama Petoknjižje, udubljujemo se sve više i više, i danas nalazimo se u Rajskom vrtu. U Rajskom vrtu se dešava sledeća istorija. Pročitaću odlomak i onda ćemo, kao i uvijek objasniti. 

"Gospod Bog pustio dubok san na čovjka, i dok je čovjek spavao, uzeo mu jedno rebro i zatim je o mjesto popunio mesom. Gospod Bog je od rebra koje je uzeo čovjeku načinio ženu i doveo je čovjeku." Zanimljiv događaj, sudbonosan...

Lajtman: Da, odvaja se egoizam od čovjeka u jednu postojeću pojavu, koja se naziva žena. To jeste, mi ne govorimo uopšte o ženi i muškarcu. Možemo i o tome odvojeno govoriti, kao aplikacija u našem svijetu. No, u principu mi u kabali govorimo o jednom čovjeku, koji je sastavljen od svih svojstava u našem svijetu. I Stvoritelj se nalazi u njemu. To što ja osjećam kao moj Stvoritelj, odnosno što ja ne osjećam, što ne dolazi u moje iskustvo, ja ne mogu govoriti o tome, ja ne znam. Ja govorim o tome što ja osjećam. U meni postojiš ti, okolni svijet, životinje, biljke, kosmos, moje osjećanje sebe. Sve to je u meni. "Tora" odnosno "Petoknižje“ govori nam generalno o ustrojstvu čovjeka. Ono što ja osjećam, što ja doživljavam. To što ja doživljavam u sebi naziva se univerzumom. To je moj unutrašnji univerzum. Ako se ja budem mijenjao ja ću na drugi način osjećati svijet. Ako se ja budem širio i udubljivao u svoje osjećanje, misli, osjete, saznanja u toj mjeri će mi se svjet činjeti drugačijim. Kada se čovjek počinje razvijati on oseća da sila koja ga je stvorila i upravlja sa njim, da ga ona dijeli na dva dijela, na muški i na ženski...

TAJNE VEČNE KNJIGE - BERESHIT - 2




     
Bereshit – 2 epizoda  

- Dobar dan dragi prijatelji. Počinjemo sa sledećom epizodom naše emisije "Tajna vječne knjige". I opet je sa nama u studiju, doktor, poznati kabalist Dr. Mihail Lajtman. Idemo dalje, i reče Svemoćni: "Neka na nebeskom svodu budu izvori svjetlosti da dijele dan od noći, i da služe kao znakovi za posebna vremena, dane i godine."

Lajtman: To jeste, jedna svjetlost, odnosno, jedna želja od strane Stvoritelja, da napuni užitkom i ljubavlju. Ona se dijeli na mnogo različitih svojstava, posebnosti, atributa, pojava. Može da se gleda sa raznih aspekata. Majka voli svoje dijete, no ona može da bude stroga, blaga, može da mazi i može da grdi... sa raznih strana... To jeste, ne zavisi od majke kakva će biti, već od djeteta i njegovih svojstava, i kako će ta njegova svojstva dovesti u red. Razviti malo jedna svojstva, malo korigovati druga. A zatim, ona svojom ljubavlju, koja je nepromenljiva prema njemu, iskazuje različito. Tako i Viša svjetlost koja dolazi od Stvoritelja i ona se različito manifestuje na stvorenje. Zato umjesto jedne ogromne Svjetlosti postoje svjetila (svijetleća tijela).

- Majka se različito odnosi prema svom djetetu. 

Lajtman: Da. No mi osjećamo, na sebi, vrlo, vrlo velike promjene u odnosu našeg Stvoritelja prema nama. Sva naša istorija se bazira na odnosu Stvoritelja prema nama. Kada bi ja dostigao nivo i otkrio Njega, ja bi ga vidio kao apsolutno dobro, kao apsolutnu ljubav, osjećao bih se sasvim drugačije. Njegova skrivenost je uzrok svih naših probema.

- Čovječanstvo danas osjeća sve viśe i više stradanje.

Lajtman:  To je, specijalno tako, zato što On hoće da nas natjera da Ga otkrijemo. 

TAJNE VEČNE KNJIGE - BERESHIT - 1





BERESHIT - Na početku - 1.emisija

- Dobar dan, dragi prijatelji! Počinjemo sa ciklusom novih emisija pod naslovom "Tajne večne knjige". Kao što već pretpostavljate, biće reči o "Mojsijevom Petoknjižju". Moj stalni sagovornik biće dr. Mihael Lajtman, poznati kabalista. Dobar dan!

Lajtman: Dobar dan!

- Započinjemo ciklus emisija na ruskoj televiziji o "Mojsijevom Petoknjižju". Moje prvo pitanje, budući da ipak treba da napravimo uvod biće: nemoguće je da se zbirka priča izdaje u milijardama primeraka tokom tolikih godina. U principu mnogi smatraju, kada čitaju "Mojsijevo Petoknjižje", da je to zbirka priča. Šta u suštini "Petoknjižje" predstavlja? 

Lajtman:  Opšte uzev, to je najpopularnija knjiga, koja je poznata svima i koja je poslužila kao osnova za filozofiju, etiku, ekonomiju i za mnogo toga drugog. Nepresušan izvor za slikarstvo, muziku.... za sve. Sigurno da je to posebna knjiga, no ljudi ne shvataju u čemu leži njena posebnost. Njen autor je poseban. 

- Ta knjiga je imala autora? 

Lajtman: Stvoritelja! U suštini, u osnovi ove knjige jeste temeljno otkrivanje Stvoritelja. Odnosno, otkrivanje Stvoritelja pred čovekom, isto kao što je to osetio Mojsije. Moše. Neki put ću ga tako nazvati, po navici. To je sigurno jedinstven dogadjaj u istoriji čovečanstva. Viša sila, koja je to dostigla,  skrivena je od nas i zato se zove - tajna. On je razotkrio tu tajnu i pisao o njoj.